hits

Prisrekorder står for fall

kommentarer

I New York gjøres nå forberedelser til høstens store auksjoner. Sothebys har fått i oppdrag og selge deler av kanskje verdens viktigste private samling trykk, som Nelson Blitz Jr. og Catherine Woodward har samlet de siste 50 år. Samlingen er berømt i for Munch-kjennere i hele verden, for sine viktige bilder av kunstneren, som innbefatter en maleriversjon av Madonna. Madonna er ikke til salgs i denne omgang, men det vakre trykket "Ung pike på stranden/ Den ensomme" skal prøve å sette ny auksjonsrekord. Det er kjent 12 eksemplarer av trykket, som alle er forskjellige. Blitz sin versjon er nok en av de aller vakreste, så dette er en sjeldenhet av de store.  

Foto: Sothebys

I dag er det Picasso som er dyrest i verden etter at et av hans trykk ble solgt for 4 millioner dollar, forhåndsvurderingen på Munchs trykk er 3-4 millioner $, så hvis dette går bra vil Munch igjen bli verdens dyreste grafiske kunstner. Tre andre sjeldne Munch-trykk fra Blitz Collection selges også på samme auksjon, til svært høye forhåndsvurderinger. Det blir en styrkeprøve på markedet for Munchs kunst, prisene har variert stort før og etter finanskrisen i 2008. Blitz vil nok uansett komme godt ut av det, han begynte å samle på Munchs kunst allerede på 60- tallet, da var prisbildet et helt annet enn dagens. På bildet ser vi samlerne i sin stue, med to versjoner av Munchs "Melankoli"  samt "Ung pike på stranden" i godt selskap med andre fine Munch arbeider.

Bilderesultat for Nelson blitz collection

Foto: Pinterest

 

Her hjemme starter auksjonssesongen med Blomqvists "Høstens samtid og moderne". Her er det mange gode verker av norske kunstnere, til mer oppnåelige priser. Der burde det være en del trygge kjøp, spesielt av de bildene som har fått noen år på baken. Norsk 50- 60- og 70-talls kunst oppdages av stadig flere kunstelskere, men fremdeles er det mye fint man kan få kjøpt for en rimelig penge. Mer spektakulært er kanskje at et bilde av Dolk prøves på auksjon. 

 

Bildet ble spraymalt direkte på en husvegg i 2007 i Lofoten, siden har veggen blitt demontert og flyttet inn i auksjonshuset, ganske falmet av tidens tann. Spenningen er stor foran kveldens auksjon!

I nyhetsbildet har Leonardo Da Vinci fått mye fokus de siste dager. Et nyoppdaget maleri kalt "Salvator Mundi/ Jordens frelser", har blitt lagt ut til salg. I teksten står det nevnt som den største kunst-oppdagelsen i vårt århundre, det er utvilsomt en gledelig gjenoppdagelse av et kunsthistorisk viktig verk. Prisforlangende er visstnok 100 millioner dollar, jeg synes dette virker for lavt for et verk av det kaliberet. Men, kanskje er det så sjeldent at det ikke finnes samlere? Bildet selges hos Christies i New York 15 november, det er et salg vi kommer til å høre mer om!

Foto: Christies

Men først altså, auksjon i kveld hos Blomqvist, utstillingsåpning i Oslo Kunsthandel med Bjørn Ransve kl. 18.00 og utstillingsåpning med Kjell Erik Killi Olsen hos Brandstrup kl. 19.00

 

Ha en fin kunst dag

Kunsteksperten

Gunnar Krogh-Hansen

#edvardmunch #davinci #leonardo #kunst #kunsteksperten #kunstauksjon #kunstoslo