hits

De største elskerne

kommentarer

I kunstens verden er det lov å spille på de store følelsene. Det er nettopp sterke følelser som inspirerer kunstnere til å skape sine beste verk. I litteraturen, dramatikken og billedkunsten er kjærligheten oftest drivkraften som inspirerer kunstneren, gjennom historien finner vi at de viktigste verkene er skapt gjennom kjærlighet. Størst av alle er nok Taj Mahal - minnestedet som Shah Jahan lot bygge i 1648 etter at hans kone døde i barselseng. Stedet regnes som verdens vakreste bygning den dag i dag, og inspirerer millioner av Indere og turister hvert år til å satse på kjærlighet.

Her hjemme har Edvard Munch bidratt til verdenskunsten med flere ikoniske kunstverk med kjærlighet som tema. Som vi vet ble det ikke så mye lykkelig kjærlighet for Edvard - her er mye sorg og smerte. Hans bilde "Vampyr" viser den forelskede og maktesløse mannen, som suges tom for blod og livskraft av den sterke kvinnen. "Madonna" derimot viser kvinnen i ekstase under kjærlighetsakten. Munch kunne også elske


Edvard Munch "Madonna" 1894/95. Nasjonalmuseet
Marilyn Monroe er det ultimate erotiske fantasien for mange menn og kvinner, også presidenten i USA viste det seg. I 1962 fikk hun sydd denne kjolen, som ble døpt "Happy Birthday Mr President". Den ble tilpasset mens Marilyn stod naken på sofaen i sitt hjem i Los Angeles av designeren Jean Louis, og ble udødeliggjort i bildene fra hennes opptreden på President Kennedys bursdag.Kjolen ble solgt på auksjon i New York i 1999 for den nette sum av $1,267,500. Snakk om valentin-gave, og får håpe den passet! 

En kunstner som har tatt den helt ut er Jeff Koons. Han giftet seg med sin Cicciolina i 1991 og brukte deres intime hyrdestunder som motiv i sin kunst. I en lang rekke eksplisitte verk, både fotografier og skulptur, fremstilles kjærlighetslivet helt uten blygsel, og med så intime detaljer at det går langt utenfor det vi vanligvis kaller den gode smak.


Jeff Koons "Ilona on top (rosa)" 1991. Plastskulptur i full størrelse. 

Ønsker du å overraske din kjære med en ekstra fin valentin-gave i dag bør du lete i kunstens verden. 

Vår egen Unni Askeland åpnet nylig utstilling på Fineart på Aker Brygge. Hun er ikke redd for å vise de store følelser i kunsten, og lengselen etter kjærligheten utrykker hun ganske subtilt i "Selvportrett som singel" fra 2017


Unni Askeland "Selvportrett som singel" Olje og kull på lerret.
 

Happy Valentie!

 

Kunsteksperten

Gunnar Krogh-Hansen

#kunsteksperten #edvardmunch #munch #marilynmonroe #tajmahal #oslokunsthandel #unniaskeland #jeffkoons #valentine