hits

Lyst på Norges fineste solnedgang?

kommentarer

I Nevlunghavn skryter de av å ha de fineste solnedgangene. Det kan det kanskje være noe i, når vi ser på dette bildet av Harald Sohlberg.

Foto: Sothebys

Det får i hvert fall meg til å lengte etter sommerkvelder. Dette flotte maleriet skal selges på auksjon i London i morgen, hos auksjonshuset Sothebys. Prisen forventes å bli mellom 600 000 og 800 000 Pund, eller 6,5 -8,5 millioner kroner. Bildet har kunstneren kalt "Fra Værvågen, fiskerens hus" og ble malt i 1921. Harald Sohlberg er kanskje mest kjent for oss for maleriet "Vinternatt i fjellene" fra 1914. Det er et fantastisk maleri som vekker naturlengselen i oss, jeg får en dragning mot stillheten og ensomheten som vi finner i bildene. Sohlbergs metode er å skape en symmetrisk og velbalansert komposisjon, med en mørk forgrunn som står i silhuett mot et fjernt landskap og et stort himmelrom.Foto: Nasjonalmuseet for kunst.

Heldigvis henger den beste versjonen av "Vinternatt" i Nasjonalmuseet. Den ble ferdig til den store Jubileumsutstillingen i 1914, og vakte stor oppmerksomhet der. Selv synes Sohlberg at bildet viser kvintessensen av hans kunstsyn, det var dette han ville frem til i kunsten sin. I kunsthistorien kalles stilen "nyromantisk". Man var opptatt av å sette opplevelser, følelser og fantasi fremfor kunnskap og fornuft. Tidligere ble mennesket sett på som et produkt av arv og miljø, uten sjel. Man fikk igjen lov å spille på følelser i kunsten, å appellere til romantikerne i oss. En av de første var Oda Krohg, som i 1887 malte "Den Japanske lykt".Foto: Oslo Kunsthandel

Bildet ble også en stor suksess, så hun lagde tre varianter av motivet. Den vi ser på bildet er til salgs hos Oslo Kunsthandel. En fellesnevner for nyromantikken er at bildene er vakre og at de vekker lengsel og gode følelser i oss, hvem kan ønske seg noe mer til jul?

 

 

Hilsen Kunsteksperten

Gunnar Krogh-Hansen

#kunst #kunsteksperten #kunstgunnar #kunsthandel #oslokunsthandel #blogg #nablogger #Sohlberg #odakrohg #sothebys