hits

Verdens dyreste platespiller?

kommentarer

Torsdag og fredag ble kunst- og design-samlingen til avdøde David Bowie solgt på auksjon i London. På utstillingen før auksjonen var det mengder av nysgjerrige Bowie-fan i alle aldre, mange med en liten drøm om å sikre seg en gjenstand som har vært Bowies private. Samlingen var delt opp i tre auksjoner, med hver sin katalog. På dag en ble den dyreste kunsten budt frem, 47 kunstverk som alle ble solgt, 45 gikk til priser som var høyere enn forhåndsvurderingen.

Sothebys hadde regnet med å selge for 100 millioner kroner, men solgte for hele 250 millioner den første kvelden. Det dyreste bildet ble Jean Michel Basquiats "Air Power" som endte på over 7 millioner Pund. 

 

Foto: Sothebys

På dag 2 ble den "rimeligere" kunsten solgt. Her var det tydeligvis enorm pågang av budgivere via telefon og online, så auksjonshuset opplevde sitt største mareritt, at datasystemet ikke henger med. Det var stadige forsinkelser og avbrudd, men prisene og interessen var på topp. 208 av 208 frembudte verk ble solgt, igjen til meget gode priser. Odd Nerdrums store maleri "Dawn" gikk fem ganger så høyt som vurderingsprisen, og endte på 341 000 Pund eller 3,5 millioner kroner. Dette er ny prisrekord for Nerdrum med god margin, den forrige høyeste noteringen var 2,3 millioner kroner. Bowie auksjon del II solgte for 75 millioner kroner.

Foto: Sothebys

Del III av auksjonen bød kanskje på de største overraskelsene. Her ble det budt ut en stor samling designobjekter fra Ettore Sottsass og The Memphis Group, som var Bowies favoritter. Det er fargesterke objekter typiske for 80- og 90-tallet, av mange sett på som litt avleggs for dagens smak. Igjen viste det seg at interessen var enorm og pengene satt løst. Jeg vet ikke, men tipper at platespilleren som kostet 2,7 millioner kroner, må være verdens dyreste noensinne. 

Foto: Sothebys

Det er riktignok en designklassiker av stort format, men prisen pleier å ligge på 30 000 kroner for et strøkent eksemplar. Et mer hverdagslig objekt er reiseskrivemaskinen "Valentine" som Olivetti har produsert. Disse er å få kjøpt for mellom 2000 og 8000 kroner og er slettes ikke uvanlige. Bowies skrivemaskin endte på 470 000 kroner!

Foto: Sothebys

Forklaringen på at prisene tok av hinsides all fornuft er selvfølgelig Bowies tidligere eierskap. Men viktig er nok også at Bowie som samler har blitt verdsatt, samlingen hans ble satt sammen med stor teft for kvalitet, og han turde å gå sine egne veier. Det er når disse to elementene kommer sammen, superstjerne og dyktig samler, at kjøperne kommer på banen og slipper alle hemninger. Totalt ble det solgt for 345 millioner kroner fra Bowies samling.

Mandag 14 november er det auksjon i New York med bl.a. to Munch malerier. "Pikene på broen" forventes å selge for 400 millioner kroner, altså mer enn hele Bowie salget til sammen.

 

Ha en fin dag

Kunsteksperten

#kunst #kunsteksperten #kunstgunnar #kunsthandel #oslokunsthandel #blogg #nablogger #bowie #nerdrum #london #munch #sothebys