hits

Norsk kunst i verdenstoppen

kommentarer

Det er spennende tider sett med norske øyne når det gjelder kunst. De neste ukene skal flere spektakulære bilder selges på auksjon i New York og London, det er som vanlig Edvard Munch som topper listene når det kommer til verdi. Et av årets høydepunkter i kunstomsetningen i hele verden er når maleriet Pikene på broen skal selges hos Sothebys i New York 14 november. Sist dette maleriet var oppe for salg i 2008 ble det satt ny prisrekord for Munchs kunst. Prisen ble da 158 millioner kroner pluss salær til auksjonshuset Sothebys. Det ble den gang kjøpt av en anonym samler. Vurderingsprisen er nå satt til ca 400 millioner kroner for maleriet. Bildet har allerede en lang eierhistorikk. Det ble først kjøpt av Otto Schultz fra Steinkjer i 1915. Så var det shippingmannen og kunstsamleren Ragnar Moltzau som eide bildet frem til 1956 før det gikk ut av landet. I 1996 ble det solgt for rekordprisen 7,7 millioner dollar på auksjon. Vi snakker om en prisvekst fra 40 til 400 millioner på 20 år, det må man kunne kalle en god investering!

Foto: Sothebys

Munch malte ca 1800 malerier i sin karriere, av disse er det nå bare omtrent 350 igjen som er i privat eie. Dette maleriet er av de aller beste som er tilgjengelig for private samlere, så vi får anta at det er flere som vil strekke seg langt for å sikre seg bildet.

Sothebys skal selge flere verker av Munch. Allerede i morgen skal 11 trykk selges, også i New York. Det viktigste bildet på den auksjonen er Munchs Angst fra 1896. Dette trykket minner mye om Skrik, men ble trykket i 100 eksemplarer og er dermed ikke fult så sjeldent som Skrik. Allikevel regner auksjonshuset med å selge det for mellom 400 og 600 000 dollar. For den som ikke skulle ha så godt med penger, men har lyst på Munch, er det mulig å sikre seg andre praktfulle trykk på samme auksjon.

Foto: Sothebys

I London skjer det også saker. Igjen er det Sothebys auksjonshus som byr på norsk kunst. Denne gangen er det Odd Nerdrums maleri Dawn som skal selges. Bildet huskes av mange, kanskje mest for at det var Dawid Bowie som kjøpte det til sin samling på 90-tallet. 

Foto: Sothebys

Vi skal følge nøye med på auksjonen over Bowies kunst og design. Det blir spennende uker fremover. 

 

Gunnar Krogh-Hansen

Kunsteksperten - Oslo Kunsthandel

#kunst #kunsteksperten #kunstgunnar #kunsthandel #oslokunsthandel #blogg #nablogger 

#munch #bowie #nerdrum #sothebys #newyork #london