hits

Fascinasjon for øyet

kommentarer

Bjørn Ransve er endelig tilbake på banen med stor utstilling i Oslo Kunsthandel. Kunstneren har vært en av de ledende i Norge siden slutten på 60-tallet, og har stadig overrasket publikum med nye uttrykksformer i sin kunst. Denne gangen har han laget en rendyrket utstilling med grafikk som overrasker og utfordrer publikum. Her henger 32 bilder, noen i sort/ hvitt og andre i sterke og klare farger.

.

Fellesnevneren er at det er abstrakte motiver; bildene ligner ikke noe man finner i naturen, de har alle oppstått i kunstnerens hode som idéer eller lekne tankeeksperimenter. Vi ser fargefelt satt opp mot hverandre, som skaper spenning og dybde på et ellers flatt papirark. På et sort ark lager enkle hvite streker rom og vegger og bevegelse, mens andre sorte konturer mot hvit bakgrunn lager tunge, kompakte følelser av noe solid og ugjennomtrengelig.    

En motivkrets består av spiraler. Spiralformen har vært brukt av oss mennesker så lenge vi har laget kunst og dekor. Spiralene har vært brukt i mystiske ritualer, som religiøse symboler, i smykkekunst og i bygningselementer. Bjørn Ransve undersøker hvordan spiralen oppstår, han spør: hva er det som gjør spiralformen så fascinerende? Man kan nesten bli hypnotisert av å stå foran disse spiralbildene, det må være en følelse kunstneren selv også får når han møysommelig tenger ut disse perfekte formene. 

Fascinasjon er et dekkende ord for hva disse bildene gjør med tilskueren, jeg tror det er en kunstopplevelse de aller fleste vil ha utbytte av å få med seg. Velkommen til utstilling. Oslo Kunsthandel holder åpent 10-17 tirsdag til fredag, og 12-4 lørdag og søndag. Adressen er Kristian Augusts gate 13, ved Tullinløkka i Oslo.

 

Gunnar Krogh-Hansen

Kunsteksperten

#kunst #kunsteksperten #kunstgunnar #kunsthandel #oslokunsthandel #blogg #nablogger #utstilling #ransve