hits

Lyst på kunsten til David Bowie?

kommentarer


Etter at vår alles kjære Bowie døde brått har det vært spennende tider for oss kunstnerder og Bowie fans. Kan vi få et blikk inn i hans privatliv? Får vi anledning til å sikre oss en bit av Bowie?

Ja, muligheten er god for at du kan kjøpe noe fra Bowies samling. Hele 400 forskjellige kunstverk blir lagt ut av auksjonshuset Sotheby´s i London. Disse auksjoneres bort over tre dager i november, kanskje en liten førjuls-shopping i London frister?

Bowie var lidenskapelig opptatt av kunst hele livet og ble etter hvert en trygg samler med et kritisk blikk på hva han kjøpte. På et selvstendig grunnlag fant han frem til kunstnere fra store deler av verden, ofte kunstnere som stod litt på siden av det etablerte kunstmiljøet.

"Art was, seriously, the only thing I'd ever wanted to own", uttalte Bowie til New York Times i 1998. Til forskjell fra andre store samlere som Beyoncé og Jay Z brukte han aldri agenter eller kunstrådgivere når han kjøpte kunst. Han reiste rundt på utstillinger, gallerier og kunstmesser. Han snakket med kunstnerne og galleristene og andre samlere, og han tok alle avgjørelser om kjøp helt på egen hånd.

Av bildene som skal selges er det antatt dyreste et verk av den avdøde amerikanske kunstneren Jean-Michel Basquiat.»Air power» fra 1984. Bildet forventes å innbringe opp mot 3.5 millioner Pund. Basquiat er den viktigste amerikanske kunstneren fra 1980 tallet ved siden av Andy Warhol, og er et must for de store samlerne. Tidligere i år gikk et av hans bilder for hele 51 millioner dollar på auksjon i New York.


Foto Sothebys

Samlingen reflekterer Bowies egen personlige smak, ikke det gjengse markedets smak, selv om mange av de heteste kunstnernavnene er representert. Selv sa han at kunst alltid har vært en stabil kilde til ernæring. Han brukte kunsten, og sa: "It can change the way that I feel in the mornings. The same work can change me in different ways, depending on what I'm going through."

I tillegg til kunst samlet Bowie på produkter fra den italienske designeren Ettore Sottsass og Memphis-gruppen. Sottsass kjenner vi igjen i designet til Alessi, som så mange har på kjøkkenbenken. 


Foto Sothebys

Designsamlingen som skal selges omfatter hele 100 katalognumre med priser fra 2000 kroner og oppover.

Morsomst for oss her hjemme er kanskje å se igjen det flotte Nerdrum-maleriet «Dawn» som Bowie i sin tid kjøpte.


Foto Sothebys.

Bildet måler hele 190x283 cm og er prisvurdert til 60 - 80 000 Pund. Siste gang bildet var i Norge var på den store Nerdrum-utstillingen på Astrup Fearnley museet i 1998. Jeg synes det er en ganske nøktern prisvurdering for et av Nerdrums viktigste malerier.

Vi må regne med stor ståhei og mange nysgjerrige på forhåndsvisningene og på auksjonene. Utstillingen åpner 1. november i London. Nysgjerrig? Her kan du se alt som skal selges.

Lykke til på auksjon!

Kunsteksperten

#kunst #kunsteksperten #kunstgunnar #kunsthandel #oslokunsthandel #blogg #nablogger #bowie #nerdrum #london