hits

Kunst du hater

kommentarer

I mange land og storbyer utplasseres det hvert år kunst til almen nytelse, forlystelse eller avsky. Jeg har funnet frem til noen eksempler der folkets dom har fått styre over kunst som ingen ville ha. I New York har de en ordning som heter Percent for Art som bruker 1% av byens budsjett på kunst hvert år. I Norge kan inntil 1,5% av bygge kostnadene for offentlige bygg gå til utsmykning. Selv om dette er små tall i prosenter, avstedkommer det mye kunst, og mye kontrovers.  Friskt i minne er utsmykningen av det nye politihuset i Tromsø.

I New York ble Ohad Meroni´s skulptur "Sunbather" raskt omdøpt "Pink Poop". Den ble utplassert i sommer og vekket umiddelbart mange reaksjoner.

Når det ble kjent at skulpturen kostet byen og dens befolkning over $500 000 ble det høylytte protester som førte til at en ny lov ble vedtatt. Loven skal sikre at uønsket kunst aldri mer skal kunne plasseres i New York. Skulpturen står vist enda på plass, vi får se hvor lenge det varer.

I Paris ble det for to år siden utplassert en gigantisk oppblåsbar skulptur laget av den kontroversielle amerikanske kunstneren Paul McCarthy. Den lignet en grønn but-plugg, og skapte massive protester. Først ble kunstneren angrepet av en sint mann før vandaler klarte å ødelegge hele skulpturen en natt.

A picture taken on October 15, 2014 shows a 25 meters high inflatable sculpture by US artist Paul McCarthy on the Place Vendome in Paris, as part of the 41st edition of the FIAC Art Fair scheduled from October 23 to 26. AFP PHOTO/BERTRAND GUAYBERTRAND GUAY/AFP/Getty Images ** OUTS - ELSENT, FPG - OUTS * NM, PH, VA if sourced by CT, LA or MoD **

I 1995, fire år etter Kong Olavs død, ble det utlyst en konkurranse som inviterte kunstnere til å lage en kongestatue i Oslo. Det endte med at nå avdøde Knut Steen fikk oppdraget av Oslo Kommune. Hans utgave av kongen var ikke ment å være en provokasjon på noen måte, men publikum syntes den lignet mer på en fascistisk diktator enn vår kjære konge. Spesielt Gadaffi ble trukket frem, noe jeg synes er en smule underlig.


Foto: Young, Dan / SCANPIX

Enden på visa var at Oslo Kommune ikke ville ha statuen. Isteden endte den opp i Gulen ved innseilingen til Sognefjorden. En annen kunstner fikk oppdraget av Oslo kommune med å lage skulpturen som står ved Rådhuset i dag.

I 2007 ble skulpturen «Orakel #3» av Jone Kvie avduket i Halden. Det tok ikke lang tid før den ble omdøpt til «Bæsjeskulpturen».Etter ett års prøvetid og ytterligere klager ble den fjernet fra plassen sin foran høgskolebygget på Remmen ved Halden.

Dette er noen få eksempler på at kunstnernes idéer som ser bra ut på skissestadiet, ikke fungerer allikevel. Det viser også at folk flest bryr seg om sine omgivelser, og at de blir hørt når feil blir begått.

Har du latt deg provosere av kunst i det offentlige rom? Trenger vi kunst?

Hva synes du?

Gunnar Krogh-Hansen

Kunsteksperten

 

#kunst #kunsteksperten #kunstgunnar #kunsthandel #oslokunsthandel #blogg #nablogger #oslo