hits

Skrik til ny prisrekord

kommentarer

Skriket til Munch setter ny prisrekord igjen

Munchs motiv «Skrik» har befestet seg som verdens mest kjente kunstverk. Mer kjent enn «Mona Lisa» av Leonardo Da Vinci og mer kjent enn Van Goghs «Solsikker». Denne uken ble et eksemplar av trykket som Munch lagde i 1895 solgt i London for nesten 22 millioner kroner.  Det er ny prisrekord for et sort/hvitt trykk av Munch, og det nest dyreste Munch trykk solgt noensinne. Motivet måler ikke mer enn 35x25 cm, altså litt større enn et A4 ark. Hva er det som gjør trykket så sinnssykt verdifullt?

Edvard Munch "Skriket" 1895. Foto hentet fra Sotheby´s katalog.

For det første er det noen av verdens mest kjøpesterke personer som samler på kunst. Kunstsamling har en ekstra faktor som får samleren til å fremstå som sofistikert og kultivert. Det er altså en litt snobbete aura rundt mange av de største samlerne.

«Skrik» er som sagt like kjent i kunstens verden som Carlsberg er for øl-kjennere verden over. Alle liker å omgås kjendiser, med «Skrik» på veggen kan man være sikker på at enhver gjest vil nikke gjenkjennende og gratulere vertinnen for hennes gode smak. På fagspråket kaller vi det at bildet har "Wall Power".

Verdien på kunst har til alle tider svingt omtrent i takt med verdens børser, men over tid har det vært en formidabel prisstigning. Kunst har altså vist seg å være god investering. Det er ikke mer enn to år siden siste gang et eksemplar av «Skrik» ble budt frem for salg. Det ende på 18 millioner kroner, vi snakker da om en prisstigning på ca 10% pr år. Til sammenligning har Dow Jones steget 5% totalt på disse to årene, så Munch banker børsen.

Er det noen som synes at kunst er unødvendig? At det er bortkasta penger og et overskuddsfenomen? Hva skal vi med kunsten?

For landet vårt har kunsten hatt en avgjørende betydning for at vi er en nasjon, at vi vet hva det er å være «Norsk». Uten Tidemand og Gude er det ikke sikkert at bunaden hadde blitt vår nasjonaldrakt, og uten Munch ville vi forblitt en nasjon i utkanten av Europa, uten særlig betydning. Jeg gleder meg til nytt museum for Munchs kunst, han er den største, og snart får vi også det beste museum over en enkeltkunstner noe sted i verden. I mellomtiden har vi anledning til å se Munchs beste verker samlet i Nasjonalgalleriets fantastiske Munch-sal.


Edvard Munch "Knut Hamsun" 1896. Eget foto.

Ikke all god kunst koster skjorta. Denne uken ble det også solgt et annet flott trykk av Munch. Hans portrett av Knut Hamsun fra 1896 ble solgt på Blomqvist Nettauksjon for 50 000 kroner. Så for de som vil ha kunst i verdensklassen så er det mulig å finne den her i landet.

God helg og nyt sommeren.

Gunnar Krogh-Hansen

Kunsteksperten